Hem deniz hem de gölle bütünleşmiş bir doğa harikasını Dalyan… Adını doğal kanallar üzerinde yüzyıllardır yapılan Dalyan balıkçılığından alan Dalyan, Kaunos Antik kentinin yanı sıra soyu tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının rastlandığı son kumsallardan biri doğal İztuzu kumsallarıyla da bir cennettir. Dalyan deniz kenarında değildir. Ama buna rağmen hem denizi, hem de gölleri var. Labirenti andıran kanallarda doyumsuz tekne gezileri ve doğayla baş başa koylarda deniz keyfi sadece Dalyan’dadır.
Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan’ın komşu il ve ilçelere olan uzaklığı şöyledir ; Ortaca şehir merkezine 12 km, Fethiye’ye 75 km, Dalaman Havalimanı’na 20 km, Köyceğiz’e 30 km, Muğla merkeze 75 km, Bodrum’a 200 km, Kaş’a 160 km, Antalya Havalimanı’na 275 km, İzmir’e 300 km, İstanbul’a ise 800 km uzaklıktadır.
Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan sevimli deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için Dalyan’daki İztuzu plajına geliyorlar. Fransa, İtalya ve Uzakdoğu ülkelerinde lüks yiyecek olarak tüketilmesinin yol açtığı aşırı avlanma Caretta Caretta neslinin neredeyse sonunu getirmiştir. Soyu tükenme tehlikesiye karşı karşıya olan bir diğer canlı Karabatak’ta Dalyan’da görülmektedir.
180 çeşit kuş türünün yaşadığı sazlıkta aniden karşınıza çıkıp size balık yakalamak nasıl olur gösterisi sunan, uzun gagalı, rengarenk kuşun adı Yalıçapkını. Dünyanın pek çok yerinden gözlemciler bu tür nadir görülen kuşları görmek için Dalyan’a geliyorlar. Su o kadar duru ki kanalda yüzen balıkların yolculuk boyunca tekneye eşlik edişini izleyebilirsiniz. Mavi yengeçlerin sığınağıda ayrıca Dalyan deltasıdır.
Dalyan’a gelip deltada tekne turu yapmadan dönmek olmaz. Doğa harikası Dalyan Deltasının nefes kesici panoramasını izlerken kendinizi dev bir labirentin içindeymişsiniz gibi hissedeceksiniz. Yukarıdan bakıldığında dünya haritası üzerindeymişsiniz gibi olucaksınız. Sazlıklar arasında tekne yol alırken yanı başınızda yükselen yalçın kayalıklı dağların ihtişamı size doğanın burada tüm cömertliğini sunduğunun bir kanıtıdır adeta.
Nehrin üzerine kurulu bar, restoran, cafe gibi yerler tek katlı ve manzarayla uyum içindedirler. Tabi en güzel manzaralardan biri ise İztuzu tarafına doğru giderken sağda kalan tarihi Kral mezarları. 3000 yıldır ayakta duran ihtişamlı görüntüsü karşısında insanın nutku tutuluyor. Dalyan deltasında tekne ile gezinti yaparken sağ tarafınızda tarihi Kaunos kentinin surlarını görebilirsiniz. Tekne ilerledikçe yön duygunuz tamamen kayboluyor. Başka bir yöne gideceğiz derken bir bakıyorsunuz ki tam tersi yöne kırıyor kaptan dümeni. Coğrafi şartlardan dolayı Dalyan deltasında kıvrımlar ve göller oluşmuştur zamanla. Dalyan deltasından denize doğru ilerledikçe Ege ile Akdeniz’in buluştuğu, ister tatlı suda, isterseniz tuzlu suda yüzebileceğiniz dünyanın en iyi ikinci doğal plajı olan İztuzu plajına ulaşıyorsunuz.
Köyceğiz Gölü’nün Dalyan Deltası ile birleştiği noktaya yakın bir yerde güzellik çamuru bulunmaktadır. Doğal çamurun oluştuğu yerde işletme yapımına şu ana kadar izin verilmemiştir. Dalyan’da yaşanan halk tarafından söylenen o ki ; çamurun üzerinizde kuruması sonucu teniniz geriliyor ve kırışıklıkları belli seanslar devam edildiği takdirde azaltıyor. Ayrıca kaynağın, romatizmaya, bel rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. Çamur banyosundan sonra su kaynağına girebilirsiniz.
Caretta Carettaların güvenip, yavrularını emanet ettikleri ender plajlardan bir tanesidir İztuzu Plajı. Dünya’nın ilgisini çeken Caretta Caretta kaplumbağalaları Nisan’dan Eylül’e kadar Dalyan’ın konuğu olurlar. Nil Kaplumbağaları ise sürekli Dalyan kanallarında yaşar. Dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olma ödülüne de sahiptir. İztuzu Antik çağda Kaunoslar tarafından kullanılan bir limanmış. İztuzu’da bulunan bir yazıttan antik çağda burasının bir gümrük kapısı olduğu ve Kaunosluların tuz, köle ve tuzlu balık sattıkları belirlenmiş.
Kimi yerler vardır, tarihin tüm ihtişamını somut bir şekilde gözler önüne sererler. Bunlardan bir taneside Dalyan’da bulunan kaya mezarlarıdır. Zamanın tüm acımasızlığına karşı yıllardır ayakta kalan, geçmişin sırlarını geleceğe taşıyan ölümsüz kral mezarlarıdır. Kral mezarlarına baktığınızda taşların eski yaşananlardan bir şeyler anlattığını düşünüyorsunuz. Bu sert kayaların oyularak şekillendirilmiş, hayret verici bir inceliğe sahip olduğunu görüyorsunuz.
Dalyan eşsiz güzelliklerinin yanı sıra şifa veren yer olarakta bilinir. Dünyanın bir çok yerinden buraya gelen ünlü konukları da bunun bir göstergesidir.( Dustin Hoffman ve Sting ). Bel ağrılarına, romatizmaya iyi geldiği söylenen ve buradaki kaplıcalara girdikten sonra ise tüm ağrılardan kurtulduğunu söyleyen insanların sayısı gerçekten çok fazladır.
Bu kaplıcaların başında ise Sultaniye kaplıcaları geliyor. Köyceğiz gölünün Güney batısında yer alan Ölmez dağının eteklerinde bulunan Sultaniye kaplıcaları, Dalyan’ a 4 km. uzaklıktadır. Suyun sıcaklığı ise 39 derecedir. Kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içerir. Sultaniye kaplıcasındaki su Kaunoslar zamanında kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Bizanslılar tarafından konaklama yerleri yapılmış. Bu döneme ait liman ve binaların kalıntıları Köyceğiz gölünün suları altındadır.
Dalyan, 1990’lı yıllara kadar sadece tiryakisi olan az sayıda yabancı tarafından biliniyordu. Bu kadar tanınmamasının bir sebebi de Marmaris ile Fethiye arasındaki yoldan 12 km. içerde olmasıydı. Çevredeki turistik yörelerden ve bizim firmamız gibi bir çok acentanın Dalyan’a düzenlediği günlük turlarla Caretta Caretta deniz kaplumbağaları zamanla tanınmıştır. Dalyan aslında pek çok turizm merkezinin yakınında bulunuyor. Dalaman Havalimanı'ndan aracınızı kiralayarak Dalyan seyahatinize Dalaman Rent A Car farkıyla başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller.